Metrolab Blog

Ρομποτικά σκάφη για μετρήσεις ποιότητας στη λίμνη Κάρλα

Στη λίμνη Κάρλα βρέθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να προβεί στην μέτρηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών με τη χρήση ρομποτικού σκάφους σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας -Μαυροβουνίου -Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου- Δέλτα Πηνειού.

Η Πρωτοποριακή Υπηρεσία INTCATCH έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών για την παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων. Η δράση των δύο ρομποτικών σκαφών της ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται και μετά το τέλος του προγράμματος και περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτών των συστημάτων τόσο στους Ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ όσο και σε ευαίσθητα υδατικά συστήματα, όπως η λίμνη Κάρλα.

Η Υπηρεσία ΙNTCATCH με τα τεχνολογικά καινοτόμα αυτόνομα σκάφη παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (real-time) ποταμών και λιμνών, φιλοδοξεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στην άμεση ανίχνευση πηγών ρύπανσης μέσα από την στιγμιαία γεωγραφική οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων στην οθόνη του υπολογιστή κάθε ενδιαφερόμενου.

Οι καινοτόμοι αισθητήρες των δύο σκαφών που έχει η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούν άμεσα (real-time) μετρήσεις για μια σειρά από φυσικοχημικές παραμέτρους όπως η αγωγιμότητα, το pΗ, το διαλυμένο οξυγόνο, η θερμοκρασία, η χλωροφύλλη, το ολικό άζωτο, ο ολικός φώσφορος και τα νιτρικά ενώ υπάρχει η δυνατότητα και άλλων παραμέτρων ανάλογα με τις ανάγκες του Υδατικού Πόρου. Επιπλέον, το δεύτερο σκάφος που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ, μπορεί αυτόνομα να λαμβάνει δείγματα από οποιοδήποτε σημείο της λίμνης και εν συνεχεία, στην όχθη της λίμνης, μέσω φορητών εργαστηριακών κιτ, να δίνει άμεσα αποτελέσματα για εντοπισμό πιθανής τοξικότητας ή μιικροβιολογικών πιέσεων.

Στην Επίδειξη, εκτός από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, με επικεφαλής τον Συντονιστή – βιολόγο, Γιάννη Βέργο, παραβρέθηκαν, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής, Άρης Ψιλοβίκος και η Προϊσταμένη της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αποστολία Κατσιούρα.

Discover more from Metrolab Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading